Gorski Kotar - Zeleno srce Hrvatske - Delnice, Fužine, Lokve, Ravna Gora, Mrkopalj ...

Gorski kotar poznat i pod nazivom „Zeleno srce Hrvatske“ obuhvaća 1273 km2 površine Primorsko-goranske županije, a na tom prostoru živi 30.711 stanovnika.


Gorski kotar je visoravan koja se naglo i strmo uzdiže iznad Kvarnera, dok mu je prilaz iz unutrašnjosti mnogo blaži. Planine, simbol ovog područja prosječne su visine 700-900 metara, dok se neke uzdižu i iznad 1500 metara i tako uokviruju pitoreskna naselja Gorskog kotara smještena u poljima i kotlinama, stvarajući nezaboravnu sliku u sjećanju svakog posjetitelja.


Klima je ovdje planinska s karakterističnim dugim i hladnim zimama, dok su ljeta kratka i svježa, ali ugodna. Ovo područje obiluje vlagom što pogoduje bujnosti šumskog pokrivača, ali i čestoj magli. Na ovom području prevladava „zeleni krš“ koji pogoduje rastu bukve, smreke i jele koje tako svojom bujnošću i prelijevanjem boja iz svijetle u tamno zelenu djeluju relaksirajuće.


Gorski kotar sadrži mnoge prirodne ljepote i znamenitosti kao što su: nacionalni park Risnjak, strogi rezervati, park šuma Golubinjak, spilje te razni drugi spomenici prirode. Osim prirodnih ljepota Gorski kotar ima i bogatu kulturnu baštinu. Ljubitelji aktivnog odmora, rekreativci ili jednostavno posjetitelji željni odmora od gradske vreve ovdje će sigurno pronaći sadržaje koji će zadovoljiti njihove potrebe.